Jag är en av alla som skulle kunna kalla sig hemmafixare, men det finns samtidigt en gräns för vad jag ger mig på i hemmet. Det har blivit en hel del renoveringsprojekt och även byggen genom åren, men det kändes som att det var lite för avancerat för mig att bygga trappor. Den känslan hade inte grannen, utan kastade sig huvudlöst in i detta bygge. Rustad med enorm självkänsla kanske det inte känns övermäktigt även om de flesta kanske skulle tänkt en eller kanske till och med två gånger innan bygge av trappor inletts. Hur som helst hade han skaffat en ritning som skulle vara lösningen på den knarriga tingestar som i huset agerade trappor. Jag vet inte hur svårt det är egentligen, men jag har en känsla av att det är en hel del som behöver vara precist och riktigt ifall man inte skall riskera att falla igenom när man sätter foten på ett känsligt område av steget. Det kan också vara så att jag bara är ovan vid att bygga trappor och att det i kombination med viss höjdskräck avråder mig från att ge mig in på området trappor. Det verkade till en början som att allting gick precis som det skulle med hans trappor, men efter några dagar ringde det och han frågade om jag ville komma förbi och hjälpa till. Jag hade i min enfald tänkt att han beställt en byggsats vilket jag läst att man kan göra, men det var inte riktigt så smidigt.

Tanken var att bygga den från grunden och det hade väl inte riktigt funkat fullt ut. Stegen var av limträ sort, vilket jag höll med om verkade som ett bra val med viss stabilitet, men de hade blivit lite vinda och sneda under arbetets gång och passade inte riktigt som han hoppats till en början. Jag visste faktiskt inte riktigt hur vi skulle lösa situationen utan att behöva hyvla ner dessa väl sågade trappsteg till ett minimum av yta. Jag var allt mer positiv till mitt beslut att hyra in proffs för att bygga trappor hemma. Nu stod vi mitt i byggdammet och undrade vad nästa steg skulle vara. Jag föreslog att vi helt enkelt skulle inse faktum och köra till en butik för just trappor och se vad som fanns i fråga om billiga och enkla alternativ, men det förr sig inte riktigt som jag hade menat och det blev en jobbig känsla i rummet. Nästa idé var att vi skulle ringa in Ronnie som vi båda kända sedan tidigare. Han jobbade en hel del inom bygg även om jag inte tror att han egentligen fått någon utbildning i ämnet. Sagt och gjort. Han var där på under en timma och verkade tycka det var kul att bli tillfrågad som expertis på området. När han hade skrattat klart och vi stod som två fån på källarplan, förklarade han att vi kanske trots allt skulle kunna få det att funka. Ingen av oss förstod hur han hade tänkt att dessa spillbitar skulle resultera i en schysst trappa, men är man proffs så är man väl, tänkte jag.

Det var helt klart mer arbeta än någon av oss hade räknat med, men det blev inte bara en utan två trappor i huset. Den ena blev faktiskt köpt så vi endast behövde installera den, men en av trapporna var egenhändigt byggd och jag tror det räckte för allihop om jag skall vara ärlig. Jag, som hade valt den lite enklare vägen när vi skulle ha nya trappor, kände mig faktiskt riktigt bra till sinnet när jag var på väg hem tvärs över gårdsplanen. Det är inte alltid man är med om att i sista minuten och under viss panik får bygga trappor!

Nu skulle jag väl i och för sig inte rekommendera mina vänner och nära att ge sig på det där med att bygga trappor själva, men att installera en som man köpt i delar är inte så mycket svårare än någonting annat när allt kommer omkring. Ifall vi skall ha nya trappor någon gång skall jag nog köra på en av de modeller vi såg på i butiken. Det finns en hel del fina trappor som man skulle kunna tänka sig faktiskt, men det är svårt att välja i och med att man inte brukar byta trappor allt för ofta i hemmet. Inte ens om man tycker om att möblera nytt från och till. En sak har jag dock inte riktigt klart för mig ännu, och det är hur de trappor som är ”inbyggda” egentligen konstrueras. De vi nu har varit med och byggt är mer av spiraltrappa, men en sådan som ibland finns i äldre hus, var man kan ha en garderob under själva trappan, ser bra komplicerade ut om jag skall säga vad jag tycker. Det kanske finns en smidig metod för att bygga i ordning även denna typ av trappor, men det får bli någonting att sätta sig in i när det behövs. Hittills tycker jag det funkat utomordentligt. Det finns en hel del butiker var man kan få gå in och se lite på trappor om man har svårt att bestämma sig. Det är lite kul att gå omkring i denna typ av affärer tycker jag. Oavsett om det är fråga om kök eller trappor, är det roligt att se alla dessa klara byggen framme i en butik, och det ger faktiskt en helt annan känsla för hur det skulle funka i hemmet. En bra rekommendation till alla er som faktiskt är ute efter att sätta in en ny trappa där hemma. I de fall jag varit med om har man dessutom kunnat få en hel del bra råd och tips om hur man skall göra när man installerar eller monterar den ifall man inte vill få hjälp av någon som är expert.